Veel restaurants te koop, maar horeca bloeit: ‘Vooral buurtrestaurantjes en wijnbars zijn erg in’ VDS in AD Haagsche Courant

In Den Haag staan ineens opvallend veel restaurants te koop. Toch hoeft de hofstad zich volgens horecamakelaars Robert van der Starre en Christiaan Spoel van VDS geen zorgen te maken. Dat er zoveel etablissementen te koop staan, wil volgens hen niet zeggen dat het slecht gaat met de horeca in de stad.

Integendeel. Er worden namelijk steeds meer nieuwe horecagelegenheden volgens nieuwe concepten geopend in Den Haag en omstreken. Wat dat betreft bloeit de horeca juist als nooit tevoren, benadrukken makelaars Robert van der Starre en Christiaan Spoel van VDS. Veel Haagse restaurants worden via hun makelaarsbureau, dat gespecialiseerd is in de verkoop, aankoop en verhuur van horecaondernemingen, aangeboden. ,,Het klopt dat er nu meer aanbod is dan vraag. Het geruststellende is dat er aan de andere kant weer heel veel is bijgekomen, zeker in Den Haag'', zegt van der Starre.

Er zijn volgens hem veel jonge ondernemers die iets nieuws beginnen, zoals Franklin en Walter Benedikt. ,,Dat zijn twee dertigers, die een wijnbar zijn begonnen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.''

Je ziet ook dat de oude, bruine stamkroeg verdwijnt. ,,Dat wordt nu op een andere manier ingevuld, met een leuke koffietent of een wijnbar met kleine hapjes.''

Onder druk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) bevestigt dat er de afgelopen jaren veel nieuwe horecabedrijven bij zijn gekomen. Niet alleen in de Haagse regio, maar in heel Nederland. ,,De groei zat hem zowel in de omzet van horecazaken als in het aantal horecabedrijven. In 2019 was er weliswaar nog steeds sprake van een omzetgroei, maar deze groei zwakt wel verder af'', vertelt een woordvoerder.

De verwachting is volgens haar dat de omzet in de horeca de komende jaren steeds verder onder druk komt te staan. Dat zou onder meer te maken hebben met regelgeving en het tekort aan personeel. ,,Die vormen de grootste bedreigingen voor de horecasector.'' Door alle lasten zijn de marges in de horeca erg klein, benadrukt de belangenvereniging. Overnames van horecazaken komen dan ook relatief vaak voor.

Er is ook altijd aardig wat roulatie in de horeca

Van der Starre

Dat er nu meer te koop staat, is geen teken dat het minder gaat met de horeca, weet Van der Starre. ,,Er is altijd veel aanbod in de horecasector. Er is ook altijd aardig wat roulatie in de horeca. De gemiddelde looptijd is gewoon niet heel groot.''

Maar dat heeft niet altijd te maken met dat zaken niet goed lopen. ,,Iedere ondernemer heeft zijn eigen redenen. Sommigen verkassen omdat ze een nieuwe uitdaging willen of met pensioen gaan. Slechts een klein deel stopt ermee omdat het hoofd niet boven water te houden is''

Variatie

De restaurants die nu te koop staan, variëren ook heel erg. Er zitten Italiaanse restaurants tussen, maar ook luxe etablissementen. ,,Er is geen trend gaande ofzo. Je kunt niet zeggen: de luxe horeca kan zijn hoofd niet boven water houden. Alleen de bruine cafés liggen niet best meer in de markt. Daar is de laatste jaren steeds meer druk op komen te staan door regelgeving.''

In plaats daarvan komen er nu meer eetcafés, wijnbarretjes of koffietentjes. En ook vegan is met een opmars bezig. ,,Bezoekers zijn steeds bewuster geworden. Ze verwachten ook een bepaald niveau.''

Kantoorbaan

Een van die nieuwe jonge horecaondernemers is Bjorn Piron. Hij opent binnenkort zijn eerste eigen restaurant Impio aan de Bagijnestraat in Den Haag, op de plek waar voorheen het Italiaans restaurant Aroma zat. Piron en zijn vrouw Rochelle werkten jarenlang in de Haagse horeca, maar hadden dat ingeruild voor een kantoorbaan. ,,Dat was wel lekker rustig, maar toen kwam dit ineens op ons pad en dachten we: dit kunnen we niet laten schieten. De horeca zit in ons bloed. Het ging toch weer kriebelen.''

Impio wordt volgens hem een zogeheten shared dining. Gasten krijgen meerdere gerechten op tafel geserveerd. In dit geval gaat het om een mix van 'guilty pleasure'-gerechten, zoals fried chicken of mac & cheese, met allerlei andere lekkere dingen erbij, zoals kreeft. ,,Het is allemaal iets kleiner, maar met kwaliteit. We gaan ook zoveel mogelijk voor duurzaam en lokaal'', benadrukt de ondernemer.

Trotse Bjorn Piron op de plek voor zijn nieuwe restaurant Impio in de Bagijnestraat in Den Haag.


Piron krijgt de sleutels voor zijn nieuwe restaurant op 1 april. Daarna zal het interieur grondig worden verbouwd. ,,Wij houden meer van klein en knus. Er moet een gezellige, ongedwongen sfeer hangen. Een soort tweede eetkamer.''

Den Haag is nog steeds een aantrekkelijke stad voor horecaondernemers, weten Van der Starre en Spoel. De gemeente heeft ook een verruiming toegestaan op horecabestemmingen, vertellen zij. In plaats van 20 is nu 30 procent horeca in winkelstraten toegestaan. ,,Hierdoor zijn er, vooral in het centrum, veel meer koffietenten en lunchrooms bijgekomen'', legt van der Starre uit.

Voor bezoekers is beleving steeds belangrijker geworden

Spoel

Volgens Spoel vraagt het publiek ook om meer horecagelegenheden in binnensteden. ,,Voor bezoekers is beleving steeds belangrijker geworden. Maar er moet wel een goede mix zijn. Want als je te weinig winkels hebt, krijg je ook minder publiek.'' Soms pakt het juist weer wél goed uit om op één plek meer horeca te hebben. ,,Er zijn concepten bijgekomen, zoals de Foodhallen, die erg succesvol zijn. Als je de juiste formule en het juiste concept hebt, kan je overal succesvol zijn.''

Oude garage

Een goed voorbeeld in Den Haag is volgens de makelaars Yuzu op de Bierkade, dat in een oude garage is gevestigd. Die doet het nu geweldig. Locatie is dus niet altijd een belangrijk en doorslaggevend criterium voor succes. ,,Je kunt ook op een slechte locatie veel geld verdienen met een restaurant'', aldus Van der Starre.

Wel merken ze dat sommige gebieden in Den Haag meer in trek zijn bij ondernemers dan anderen. Op dit moment is Bezuidenhout, waar de Tweede Kamer naartoe verhuist, bijvoorbeeld heel populair. ,,Ook het centrum blijft eigenlijk altijd wel in trek.

Ook de buurtrestaurantjes zijn erg in

Spoel: ,,Maar ook de buurtrestaurantjes zijn erg in. In het Zeeheldenkwartier bijvoorbeeld en in de Vruchtenbuurt. Het Energiekwartier komt er ook aan, net als de Binckhorst en Bierkade. Dat zijn in onze optiek dé plekken in Den Haag met kansen.''

Meer info en ons aanbod bekijken VDS Horeca-makelaars


Terug naar overzicht