Wij zijn Haagse Horeca.nl Liever een beetje open dan helemaal dicht

Kunnen we binnenkort weer de Haagse terrasjes op?

Met onder meer temperatuurmeting van gasten aan de deur en grotere afstand tussen de tafeltjes kunnen cafés en restaurants op een verantwoorde manier heropenen, bepleit een groep Haagse horecaondernemers. Zij krijgen bijval van D66 in de Tweede Kamer en de gemeenteraad. De partij wil zo snel mogelijk dat de horeca open kan in de anderhalvemetersamenleving.

De voorstellen komen van de eigenaars van inmiddels zo’n twintig cafés en restaurants, waaronder bekende zaken als Club Westwood, Franklin en Vincenzo’s. Onder het motto ‘liever een beetje open dan helemaal dicht’ zoeken ze hulp van de lokale politiek om afspraken te maken om op een dusdanige manier te werken, dat voorkomen wordt dat via het terras opnieuw een grote verspreiding van het coronavirus tot stand komt.

Het plan is inmiddels ingestoken bij het ministerie van VWS, waar volgens Martijn Bouzy van  de gelijknamige wijnbar aan  de Denneweg positief is gereageerd. ,,Ook Heineken geeft aan met ons mee te willen denken.” Dat komt volgens hem omdat het uitgangspunt van de ondernemers is ‘kijken wat wel kan en niet naar wat niet kan.’

Zo willen wij het doen: van sociall distancing naar smart distancing

Gecontroleerde heropening

Dat uitgangspunt wordt ook omarmd door D66. Kamerlid Kees Verhoeven pleit voor gecontroleerde heropening van de horeca, samen met onder meer het Haagse raadslid Daniël Scheper. Hij vindt dat de horeca ‘zoveel mogelijk ruimte’ moet krijgen om de schade door de gedwongen sluiting van de afgelopen maanden in te halen. Deels letterlijk: ,,Als er op een plein meer ruimte is voor terrassen dan nu wordt gebruikt, dan vinden wij dat die moet kunnen worden gebruikt om tafels en stoelen verder uit elkaar te zetten. Zo kan een  terras toch nog met evenveel plekken open als vroeger, terwijl de RIVM-richtlijnen worden opgevolgd. Want die zijn heilig.”

Zo’n maatregel zal in ieder geval op de stranden relatief eenvoudig kunnen worden ingevoerd: doorgaans is aan de kust immers genoeg ruimte beschikbaar om de terrasmeubels verder uit elkaar te zetten. Ook op het Plein is er extra plek. Maar dat zal lastiger zijn bij cafés in woonwijken.

Heropening betekent ook dat de horeca extra hygiënemaatregelen gaat nemen om besmetting te voorkomen. Daarbij willen de uitspanningen ver gaan: in de eerste fase is het bijvoorbeeld de bedoeling dat binnenkomende gasten getemperatuurd worden. Mensen met koorts worden dan aan de deur geweigerd, legt Patrick van Aller uit. Hij is de eigenaar van gastropub Van Kinsbergen in het Zeeheldenkwartier. ,,Dat is inderdaad best ingrijpend, maar het is wel een slimme methode: je haalt er een grote risicogroep uit. En zo willen wij het doen: van social distancing naar smart distancing. Niet generieke regels doorvoeren, maar zorgen dat er veilig gewerkt kan worden, door een beroep te doen op het gezonde verstand van de gasten.”

Door vooraf verschillende fases af te spreken waarin de intensiteit van de voorzorgsmaatregelen langzaam afneemt, denken de horecaondernemers het risico af te dekken dat de ziekenhuizen opnieuw overspoeld worden met Covid 19-patiënten door een plotse uitbraak. Van Allers: ,,Aan de bar zitten bijvoorbeeld, dat zal er in het begin niet bij zijn. Maar buiten aan een tafeltje eten weer wel, mits er genoeg afstand wordt gehouden.” Hij wijst op het nieuwe Spaanse beleid, waarin zo’n stappenplan is uitgewerkt. Daarin staat dat de terrassen vanaf 11 mei weer voor maximaal 30 procent van de huidige capaciteit in gebruik mogen worden genomen en vanaf begin juni ook met dit maximum de bars en discotheken.

De eigenaar van Van Kinsbergen ziet niets in het verplicht plaatsen van plexiglas tussen verschillende tafeltjes. ,,Er is vanuit de industrie een enorme lobby op gang gekomen om zulke maatregelen te verplichten. Maar dat is heel erg duur: ik zag al een  ‘aanbieding’ van 450 euro per scherm. En daarvan zouden we er op ons terras alleen al 20 van nodig hebben. Dat is voor de horeca echt onbetaalbaar, nadat we al twee maanden gedwongen stilliggen.”

Om kosten te kunnen dekken die toch nodig zijn  voor de maatregelen, stellen de cafés en restaurants voor om een kleine heffing in te voeren, kosten voor een couvert zoals die in landen als Italië en Frankrijk standaard op de rekening staan.

Voor het zover is, zullen eerst het kabinet en daarna de voorzitters van de Veiligheidsregio’s de nu geldende noodverordeningen moeten wijzigen of intrekken.

Meer info of reageren: wijzijnhaagsehoreca.nl


Terug naar overzicht